Ervaringen met IFT

Dit zijn een aantal reacties op IFT cursussen en op IFT persoonlijke sessies:
 
Inspirerend; prachtig om te zien en te ervaren dat je zelf antwoorden hebt, dat je het proces wat je zelf of de ander doormaakt kunt vertrouwen en dat God zo dichtbij is daarin.

Deze dagen zijn een combinatie van: 1) Onderwijs hoe je IFT kunt gebruiken en hoe je met volle aandacht in het leven kunt staan, in je dagelijks leven en dat is dus veel breder dan alleen in pastorale gesprekken. En 2) Creatieve oefeningen die je meer doen ontdekken over je eigen leven, dingen die je misschien ergens ver weg wel weet, maar waar je zelf niet bij kan.
Daardoor voelt het niet zwaar maar is de cursus verfrissend en maakt enthousiast om weer op weg te gaan.

IFT betekent voor mij een hele waardevolle en waardige manier van hulp ontvangen. Ik heb mogen ervaren hoe het is om met IFT te worden gecounseld. Doordat de counselor mij veel ruimte gaf merkte ik dat ik me vrij voelde om te zeggen wat er in me op kwam. Mijn woorden werden me regelmatig teruggegeven waardoor ik weer heel bewust was van hetgeen ik gezegd had. Ik merkte dat ik makkelijk mijn probleem kon delen, hierover hardop kon nadenken,  geholpen werd bewust te worden van gevoelens, gedachtes en zelfs herinneringen die mij denken hadden beïnvloed. Ik heb echt nieuwe inzichten mogen verkrijgen door deze counseling, hetgeen nu nog steeds veranderend effect heeft in mijn leven.
God werd ook zeker betrokken in de sessie. De counselor vroeg gedurende de sessie een keer waar God nu voor mij was. Dit zorgde ervoor dat ik mijn focus op God richtte en Hem kon betrekken in mijn proces. Ik ervoer echt Zijn aanwezigheid wat ook emoties bij me los maakte maar mij ook bewust maakte dat ik er niet alleen voorstond maar met Hem mocht werken aan herstel.

Fascinerend; om te ervaren dat je met een NOVA houding/liefdevolle houding naar jezelf ruimte voelt ontstaan om datgene er te laten zijn, dat er is. Waardoor ook God daarbij kan komen. En kan helen.

Je ervaart dat IFT je leven meer en meer ontvouwt, open gaat en uitrolt.

Zeer verrijkend. Ruimte ontvangen en leren innemen om te mogen zijn in Hem. En in die ruimte mogen ontdekken wie je mag zin, hoe God naar je kijkt en hoe hij erbij is. Leven in het hier en nu, met en in Hem.

IFT is een methode die me erg geholpen heeft om mijn leven te veranderen. Door mijn negatieve gevoelens en angsten niet te analyseren, maar ze te laten bestaan en me er bewust van te worden. Hierdoor kwamen er herinneringen vrij die rechtstreeks naar de oorzaak van mijn problemen leidden. De oefeningen zorgden ervoor dat ik een basis gevonden heb in het leven. Daarnaast kan ik die oefeningen blijvend gebruiken om een terugval te voorkomen. Ze zijn deel gaan uitmaken van mijn eigen denken.  Sinds ik werk met IFT heb ik vaste grond in mijn leven gevonden en kan ik reageren vanuit mijn eigen basis. Daarnaast is mijn relatie met God ook helemaal veranderd. Dat IFT mijn hele leven aanpakt, inclusief mijn geloof, is een waardevolle aanvulling.

IFT brengt je dicht bij God en bij hoe Hij je bedoeld heeft!

Ik heb geleerd dat ik wat vriendelijker voor mezelf mag zijn en dat ik daar voorlopig nog wel even mee bezig ben. Ik kwam om een “techniek” te leren, maar heb in de eerste plaats iets over mezelf geleerd.

Inspirerend, smaakt naar meer, bevestigend. Erg genoten van alle ‘tekenmomenten´.

De IFT basismodule heeft me veel kennis bijgebracht over hoe verandering in je hersenen plaatsvindt en wat nodig is om tot verandering te komen. De NOVA houding waarin je vriendelijk voor jezelf mag zijn is zo mooi – je komt zo tot acceptatie van waar je mee worstelt.

Esther, ik geniet altijd hoe jullie dit materiaal brengen. De vriendelijkheid, openheid en het wachten op report is iets wat me steeds weer opent. Zo zijn jullie een levend bewijs voor de theorie die jullie brengen. Ik ben nooit blij met mijn vrije tekenkunst maar merk toch ook dat het hier op een open wijze mee spelen steeds weer verrassende inzichten oplevert. Deze methode is echt helpend om dat wat verborgen is, latent aanwezig te laten opkomen in een sfeer van verwelkomen. Ik was blij met het een na laatste onderdeel waar mijn vingers klei vormde. Het vormen stopte niet terwijl de vragen van Anita diepte gaven aan een verweesd gevoel wat onder mijn werkijver verborgen ligt. Beelden die mee opkwamen vertroostte mij in dit zoeken. Waarvoor dank ik heb weer een nieuw werkpunt gevonden. Tot een volgende keer.

Ik heb ontdekt hoe belangrijk het is je elke keer, elk moment bewust te worden van wat er in je omgaat. Dat dit toegang kan geven tot dat wat er werkelijk speelt.

IFT stimuleert je denken. Het geeft de ruimte aan je innerlijk om er te mogen zijn.

Het was ontdekkend voor mij: wat acceptatie en vriendelijkheid naar je eigen struggles teweeg brengt, juist ook voor jezelf.

Leren vanuit vriendelijkheid / liefde van God te kijken naar waar je vast in zit.

Het is altijd voor mij heel boeien om mijn geloof met mijn vak psychologie te verbinden. Met deze cursus ook weer.

Opbouwend, bemoedigend, heel fijn!!

Aanvaarding en kostbaarheid van elk mens. Uitdaging om in het licht van God en in zijn rust te zijn en te blijven. Vriendelijk zijn voor jezelf.

Bijbelse waarheden zijn voor mijn in een ander context gezet. Het gaf mij praktische handvaten – waarbij vooral het vriendelijk naar jezelf zijn het meeste opviel.

Veel nieuwe inzichten en inspiratie!

Bewustwording dat je hallo kunt zeggen tegen je triggers en hoe je daar mee om kunt gaan zonder heel hard te moeten werken.

Zeer verhelderend. Psychologie is Bijbels. Goed toepasbaar.

Opnieuw het besef dat we een machtig God hebben die geneest en herstelt.

Een mooie manier om het gevecht met jezelf los te laten, God de gelegenheid te geven je zijn waarheid en kracht te laten zien, zonder dwang of je eigen verantwoordelijkheid te ontnemen.

Ik vond het mooi om te ontdekken dat ik veel van de genoemde principes al toepas in mijn werk met anderen. Nu werd ik bemoedigd om ook meer zo met mijzelf om te gaan.

Waar ik me bewust van ben geworden is de plek die God kan innemen/inneemt in het proces van heel wording van mensen en mijzelf, ook binnen een traject van therapie.

Ik heb de combinatie hersenwetenschap, psychologie en God vanuit een ander perspectief leren zien en tools gekregen om de sleutels tot verandering uit te leggen.

Focus op God schakelt het licht aan/over je leven. Duisternis verdwijnt vanzelf en je problemen zien er anders uit. Er ontstaat hoop, verwachting.

Neurologische processen gezien vanuit een Bijbelse context zijn heel nuttig voor het begrijpen van psychologische processen: Hoop!