Waarom toepassen?

'Insight Focused Therapy' is veilig en effectief. Het gebruik van 'Clean Language' (David Grove) maakt het voor de cliënt mogelijk om toegang te krijgen tot diepe innerlijke zaken. Counseling gebeurt op een manier die veilig is, waarbij de hulpverlener zich niet opdringt, met een minimum aan vooronderstellingen en waarbij hij zo min mogelijk oplegt.
IFT volgt de waarneming van de cliënt en gaat uit van de aanwijzingen op verstandelijk, visueel, lichamelijk en emotioneel gebied. Het bewust worden van Gods aanwezigheid en een aantal externe dimensies zoals tekenen, schrijven, drama en andere creatieve methodes worden hier ook bij gebruikt.

IFT gebruikt hierin een methode waarin vriendelijkheid een grote rol speelt. Steeds terugkerende verdedigingsmechanismen, die vaak problemen in stand houden, kunnen op deze wijze omzeild worden. De cliënt krijgt daardoor meer toegang tot interne en externe bronnen en tot God. Nieuwe inzichten – INSIGHT - over het heden en het verleden (een weten, een ervaren) geven de cliënt de mogelijkheid om het leven op een andere, vollere en creatievere manier te gaan beleven.

Omdat 'Insight Focused Therapy' zich gemakkelijk aanpast aan de leerstijl van het individu kan het breed toegepast worden in verschillende culturen. IFT gaat uit van een totaal beeld met betrekking tot het menselijk functioneren. Het integreert sociale, emotionele, lichamelijke, intellectuele, beroeps- en geestelijke gebieden.